ZSÍRFOGÓ MŰTÁRGYAK ÉS TISZTÍTÁSUK
Az éttermek, közétkeztető intézmények konyhái, valamint egyéb húsfeldolgozó üzemek működése során elengedhetetlen a zsírfogó berendezések alkalmazása. A műtárgy a növényi, vagy állati zsírokkal telített szennyvízekről a közműcsatornába engedés előtt a zsírok leválasztását szolgálja. Ha nem történik meg a zsírok leválasztása, a kihűlő zsír a csővezetékek falain lerakódva dugulást eredményezhet.
A zsírfogók kapcsán az egyik legfontosabb tudnivaló a tisztítás és karbantartás. A zsírfogó műtárgyakat bizonyos időszakonként tisztítani kell, leginkább a környezetszennyezés elkerülése és a kibocsátási határértékek túllépése miatt. A tisztítás gyakoriságát befolyásolja a zsírfogó tartály mérete és a leengedett szennyvíz mennyisége.
Technológiailag a műtárgy tisztítás lépései:
- A felúszott zsír-olaj keverékét és egyéb szennyeződés, a víz és a leülepedett iszap, mint hulladék keverék szivatyúval történő eltávolítása.
- A műtárgy tisztítása, nagy nyomású vízzel.
- Az átmosásból hátra maradt hulladék kitermelése.
- A zsírfogóhoz kapcsolódó csőhálózat tisztítása nagy nyomású mosóberendezéssel (womázás).